jueves, julio 02, 2009

Un fantasma recorre Tòquio

Aquest darrer any els mitjans de comunicació britànics han prestat molta atenció a la creixent popularitat del comunisme nipó. Ronald Buerk, corresponsal de la BBC a Tòquio, explicava en un recent reportatge que l’històric Partit Comunista Japonès (PCJ), estimulat principalment per la duresa de l'actual crisi econòmica mundial, ja compta amb més de 400.000 afiliats i dóna la benvinguda a unes 1.000 noves incorporacions mensuals. Del mateix fenomen, en parlava l'octubre passat l'escriptora i fotògrafa britànica Danielle Demetriou a les pàgines del Daily Telegraph. En un article ric en dades, Demetriou se centrava en la popularitat del comunisme entre la joventut nipona. Tal popularitat s'explica per l'enorme precarietat laboral que pateixen els treballadors japonesos, especialment des de l'aprovació de les darreres lleis de treball temporal el 2002, que han castigat de manera preferencial els joves de vint i trenta anys. El PCJ ha dedicat esforços especials a organitzar aquests sectors, no només a través de vigoroses mobilitzacions al carrer, sinó també a base d'un treball pacient de formació política per als seus militants.

L’èxit de les idees socialistes també s'aprecia a les llibreries. La clàssica novel·la proletària Kanikosen s'ha convertit en un best-seller. L'obra, basada en la lluita d'uns pescadors de cranc per unes condicions dignes de treball, fou escrita el 1929 per Takiji Kobayashi, un jove comunista torturat fins a la mort per la policia imperial. Kanikosen ha passat de vendre 5.000 exemplars anuals a més de mig milió el passat 2008. La versió manga de la novel·la també està gaudint d'un èxit espectacular. Un altre llibre versionat a còmic manga que promet ser el fenomen de l'any és el clàssic de Karl Marx Das Kapital, segons informava Leo Lewis per a The Times.

I nosaltres? Què devem fer tan malament? En un context com l'actual, quin sentit té el renovat gir a la dreta del PSOE? Com és possible que el futbol arrossegui més gent al carrer que els sindicats? Per què la coalició ICV-EUiA perd vots? Qui s'explica que milions de nous aturats siguin compatibles amb el manteniment de l'hegemonia ideològica del capitalisme? I que el llibre d'assaig més llegit sigui El Secreto de Rhonda Byrne?