viernes, octubre 05, 2007

La societat civil catalana es mobilitza per una odontologia gratuïta (www.reivindicativa.org)

Dentistes per a tothom, sense límit d'edat ni de prestacions. Desenes d'associacions i milers de persones s'han adherit a un manifest que es proposa acabar amb una situació escandalosa: la discriminació classista en l'accés a la salut bucodental.

En unes eleccions dels anys noranta al parlament alemany, els socialdemòcrates van tenir la pensada d'editar un cartell en què s'hi veia el rostre d'un nen somrient de 12 anys a qui li faltaven les dues dents frontals. El somriure del nen s'acompanyava amb un text prou punyent: "No permetem que es pugui reconèixer la classe social dels nens alemanys mirant-los el somriure". En efecte, les classes socials no han desaparegut, malgrat els aficionats a enterrar-les abans d'hora. La salut bucodental és un exemple sagnant de la seva existència. A Espanya, el nombre de càries i dents absents entre els infants de famílies de classe treballadora no qualificada és set vegades superior al nombre de càries i dents absents entre els infants de famílies de classe alta.

Recentment, el govern Zapatero ha anunciat un pla per estendre l'atenció dental gratuïta a tots els infants de 7 a 15 anys. El pla ha despertat les crítiques del Partit Popular i del propi ministre d'Economia Pedro Solbes, fidel com sempre al seu talant neoliberal. A Catalunya, però, el debat sobre el caràcter públic de l'odontologia no és nou. Els acords programàtics que van conduir a la formació de l'actual govern d'Entesa contenen una referència explícita a aquesta qüestió. Concretament, les esquerres catalanes es van comprometre a garantir “la salut bucodental per a nens de 6 a 14 anys i persones grans amb baix nivell de renda, amb perspectiva d’ampliar la cobertura.” Actualment, la medicina odontològica del Servei Català de la Salut es limita a l'extracció de peces dentàries i a la radiologia. Segons fonts del Departament de Salut consultades per l'Avant, si el govern espanyol duu a terme la mesura anunciada, els seus efectes sobre els compromisos del govern català es limitarien a accelerar-ne el compliment.

MÉS ENLLÀ DE L'ESTÈTICA

Malgrat aquests signes esperançadors, la societat civil catalana ha impulsat una iniciativa que va més enllà dels compromisos del govern d'Entesa: odontologia gratuïta, ara i per a tothom. El manifest de la Campanya per una Odontologia Gratuïta reclama que la sanitat pública catalana es faci càrrec de tots els tractaments necessaris per aconseguir mantenir una boca sana i conservar totes les peces dentals. El manifest explica amb molta claredat que la salut bucodental no és una qüestió merament estètica, sinó que afecta de manera determinant a la salut integral de les persones.

L'odontologia gratuïta és una consigna senzilla, justa i raonable. Constitueix, a més, un objectiu mobilitzador que s'adequa perfectament al temps polític actual. És un objectiu de caràcter ofensiu. Amb un govern d'esquerres sensible i compromès amb les demandes socials, la lluita per aprofundir en el caràcter públic de la sanitat i per conquerir nous drets socials es revela com una tasca urgent i oportuna, amb moltes possibilitats d'èxit. En el context actual, govern i moviments socials es necessiten com mai. Al govern d'Entesa li cal fer més visible la seva capacitat per millorar la vida quotidiana de les classes populars, mentre que els moviments socials necessiten victòries concretes per tal d'enfortir-se i poder fixar objectius nous i més ambiciosos. Tenir el metro obert totes les nits de dissabte és necessari, però insuficient.

Llegeix, signa i difon: www.reivindicativa.org

Publicat al número d'octubre de l'Avant, òrgan d'expressió del Partit dels i les Comunistes de Catalunya.